Αντώνης Ζαμπέλας - Πρόεδρος -

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL) και Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Έχει δε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διατροφολόγου (RNutr) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βασικές σπουδές του κυρίου Ζαμπέλα ήταν στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές του σπουδές  (MSc) στην Eπιστήμη των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και η διδακτορική του διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK).

Μετά το πέρας της διδακτορικής του διατριβής ο κος Ζαμπέλας εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Surrey ως Research Fellow, στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ως Senior Scientific Officer, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής και στο Τμήμα Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Επισκέπτης Καθηγητής.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στον ρόλο των διατροφικών προτύπων και των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και κυριότερα των καρδιαγγειακών. Ο κος Ζαμπέλας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πυρήνα τις σχολικές μονάδες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, έχει δε επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές. Διετέλεσε external PhD examiner στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και το Πανεπιστήμιο του Wageningen (the Netherlands) ενώ ήταν κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κύπρος) και ελληνικούς φορείς. Ο κος Ζαμπέλας έχει προσκληθεί να δώσει πάνω από 100 ομιλίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κος Ζαμπέλας  διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, αλλά και μέλος της Συγκλήτου ενώ στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση “Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές”. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Έγκρισης Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Ο κος Ζαμπέλας είναι Associate Editor του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού CLINICAL NUTRITION και μέλος της συντακτικής επιτροπής του NUTRIENTS. Διετέλεσε Associate Editor τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού ATHEROSCLEROSIS.

O κος Ζαμπέλας είναι editor 2 ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και co-editor άλλων 2, ενώ είναι συγγραφέας σε 22 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, ελληνικά και διεθνή, και σε 155 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Research Gate είναι 43 and το Citation Index 8600.