Βασιλική Μπενέτου - Μέλος -

H Βασιλική (Βίκυ) Μπενέτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με ειδικότητα στην Παιδιατρική, Master of Science στην Επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και διδακτορική διατριβή στην Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Διδάσκει Επιδημιολογία-Μεθοδολογία της έρευνας και   Προληπτική Ιατρική-Δημόσια Υγεία σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι Αναπληρώτρια διευθύντρια του ΠΜΣ «Επιδημιολογία – Μεθοδολογία έρευνας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, την Κλινική πράξη και τη Δημόσια υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Έχει αποτελέσει και αποτελεί μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας με ενεργό συμμετοχή σε πολυκεντρικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα EPIC, Promotion of Breastfeeding in Europe, European Master in Public Health Nutrition, European Nutrition and Health Report I και II, EURRECA, CHANCES, SPAN) καθώς και εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα που επικεντρώνονται σε θέματα προληπτικής ιατρικής και διατροφής στη δημόσια υγεία, όπως το πρόγραμμα για τη σύνταξη εθνικών διατροφικών οδηγών Ευ Δια…Τροφήν. Eίναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής από το 2017 έως σήμερα (και το διάστημα 2008-2010). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για τις Εθνικές συστάσεις για την εισαγωγή των στερεών τροφών στα βρέφη. Είναι μέλος του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» του ΕΚΠΑ και Γενική Γραμματέας του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Διατελεί ως Associate Editor στο περιοδικό Public Health Nutrition και στο περιοδικό

Frontiers in Reproductive Health.  

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διατροφική επιδημιολογία και στην επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων καθώς και σε θέματα διατροφής στη δημόσια υγεία στο γενικό ενήλικο πληθυσμό, στα βρέφη και παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες και στους ηλικιωμένους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τα θέματα βρεφικής διατροφής και την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην κοινότητα και ως μέλος του Συλλόγου οι Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού. Είναι συγγραφέας εργασιών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό impact factor (στη βάση PubMed, τον 5/2020 απαριθμεί 129 εργασίες, με >6.000 βιβλιογραφικές αναφορές με h-index=43, στη βάση Scopus).