Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL) και Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Έχει δε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διατροφολόγου (RNutr) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βασικές σπουδές του κυρίου Ζαμπέλα ήταν στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές του σπουδές  (MSc) στην Eπιστήμη των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και η διδακτορική του διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK).

Μετά το πέρας της διδακτορικής του διατριβής ο κος Ζαμπέλας εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Surrey ως Research Fellow, στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ως Senior Scientific Officer, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής και στο Τμήμα Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Επισκέπτης Καθηγητής.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στον ρόλο των διατροφικών προτύπων και των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και κυριότερα των καρδιαγγειακών. Ο κος Ζαμπέλας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πυρήνα τις σχολικές μονάδες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, έχει δε επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές. Διετέλεσε external PhD examiner στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και το Πανεπιστήμιο του Wageningen (the Netherlands) ενώ ήταν κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κύπρος) και ελληνικούς φορείς. Ο κος Ζαμπέλας έχει προσκληθεί να δώσει πάνω από 100 ομιλίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κος Ζαμπέλας  διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, αλλά και μέλος της Συγκλήτου ενώ στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση “Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές”. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Έγκρισης Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Ο κος Ζαμπέλας είναι Associate Editor του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού CLINICAL NUTRITION και μέλος της συντακτικής επιτροπής του NUTRIENTS. Διετέλεσε Associate Editor τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού ATHEROSCLEROSIS.

O κος Ζαμπέλας είναι editor 2 ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και co-editor άλλων 2, ενώ είναι συγγραφέας σε 22 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, ελληνικά και διεθνή, και σε 155 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Research Gate είναι 43 and το Citation Index 8600.

Γιώργος Δεδούσης

Αντιπρόεδρος

Ο Καθηγητής Βιολογίας του Ανθρώπου, Γεώργιος Δεδούσης έχει Πτυχίο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της «Compiegne» στη Γαλλία, και Διδακτορικό Δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως Μεταδιδακτορικός Υπότροφος στο Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας και ως ερευνητής με υποτροφία Fulbright στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (Βοστώνη, Η.Π.Α). Έχει διατελέσει προσκεκλημένος καθηγητής επί σειρά ετών στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Nancy, Γαλλία. Η ερευνητική του δράση εστιάζεται κυρίως στον τομέα της Μοριακής Γενετικής  στην ανάλυση βιομορίων σε χρόνια νοσήματα με έμφαση σε καρδιομεταβολικούς φαινότυπους και στις αλληλεπιδράσεις με την διατροφή. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το ερευνητικό του έργο αποτελείται από περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με μεγάλη απήχηση, με συνολικό συντελεστή απήχησης >3000, αριθμό ετεροαναφορών >40000 και h-index>75. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιτροπών του Πανεπιστημίου, από το 2004 ήταν Τμηματικός εκπρόσωπος Erasmus του Τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής, ενώ  την περίοδο 2011-2018 ήταν ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος Erasmus του Πανεπιστημίου. Την περίοδο 2012-2016 διετέλεσε μέλος του συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Από το 2019 εκλέχθηκε ως Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ, www.eledek.gr ) Έχει συντονίσει πλήθος ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν λάβει χρηματοδότηση από Εθνικούς και Ευρωπαικούς φορείς. Πρόσφατα αξιολογήθηκε επιτυχώς για τον συντονισμό του Ευρωπαικού Προγράμματος Marie-Curie RISE «MAST4HEALTH»

Μαρία Καψοκεφάλου

Ειδική Γραμματέας

Η  Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας (2016-σήμερα).  Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014-2018) μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας  (ΕΣΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2016-2019), του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2018), μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (2015-2018 και 2018-2019).

Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στην Επιστήμη Τροφίμων και στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, όπου και απέκτησε το Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) το 1989 και το Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) το 1992.  Κατά τα έτη 1992-1993 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ  και κατά τα έτη 1993-1995 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.   Στο διάστημα 1995-2001 δίδαξε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.   Από το 2001 είναι μέλος ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.   Το 2002 έκανε μέρος της ερευνητικής της εργασίας στο Πανεπιστήμιο Cornell με την υποστήριξη της Nutricia Research Foundation International Training Fellowship και το 2005 στο Πανεπιστήμιο ETH Zurich.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινεί η βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω της ορθής διατροφικής πρόσληψης.  Ειδικότερα έχει μελετήσει την βιοδραστικότητα συστατικών σε δείκτες υγείας καθώς και την πρόσληψη νερού και στερεών και  υγρών τροφίμων σε ενήλικες και σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, άτομα τρίτης ηλικίας).   Η ανάπτυξη και μελέτη κατάλληλων ερευνητικών εργαλείων, όπως πίνακες σύστασης τροφίμων,  αποτελούν μέρος του έργου της.  Τα μοντέλα αντιμετώπισης της διατροφικής επισφάλειας (σχολικά γεύματα, τράπεζα τροφίμων, προσφορά πακέτων τροφίμων κλπ) και η λήψη μέτρων που έχουν περιεχόμενο κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος της ερευνητικής της ομάδας.

Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα που αφορούν στην βιώσιμη διατροφή και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου στην Ελλάδα και ειδικότερα στην προσέλκυση και υποστήριξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στους διάφορους κλάδους της δευτερογενούς παραγωγής.

Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι μητέρα τριών παιδιών.

Αναλυτικό Βιογραφικό και κατάλογος δημοσιεύσεων: http://fst.aua.gr/el/userpages/103

H Aιμιλία Παπακωνσταντίνου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτη του Department of Foods and Nutrition, University of Georgia (U.S.A.), από το οποίο έλαβε το Πτυχίο Διαιτολόγου–Διατροφολόγου και το Master of Science στην Επιστήμη της Διαιτολογίας – Διατροφής. Εργάστηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο ως Βοηθός Καθηγητού στην Έρευνα (2001-2003) και Μεταπτυχιακή Βοηθός Καθηγητού στη Διδασκαλία (1998-2001). Με την επιστροφή της στην Ελλάδα έλαβε το Διδακτορικό της από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και εργάστηκε στο Εργαστήριο της Κλινικής Διαιτολογίας ως ΠΔ407 τα έτη 2003-2006. Στα έτη 2006-2013 εργάστηκε ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στη B’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Μονάδα Έρευνας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. To 2013 διορίστηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού.

Το διδακτικό έργο της κας Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει την διδασκαλία των μαθημάτων «Διατροφή και Μεταβολισμός» και «Διατροφή Αθλητή» ενώ εμπλέκεται και στην διδασκαλία του μαθήματος «Κλινική Διατροφή» τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετέχει αυτό το διάστημα σε ένα έργο με τίτλο «Παραγωγή καινοτόμου προϊόντος γιαουρτιού με χρήση μικροφυκών» της Γ.Γ.Ε.Τ. ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ως Κύρια Ερευνήτρια για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 (SWEET) και 2 προγράμματα από ιδιωτική χρηματοδότηση. Έχει ολοκληρώσει 4 προγράμματα Χρηματοδότησης και ήταν Επιστημονική Υπεύθυνος σε 3 από τα 4. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις επιδράσεις των λειτουργικών τροφίμων, διατροφικών προτύπων και συνηθειών (π.χ. συχνότητα γευμάτων) στο μεταβολισμό γλυκόζης, κορεσμό, ανθρωπομετρία και δείκτες στρες σε άτομα φυσιολογικού και υπερβάλλοντος βάρους, σε παχύσαρκους ασθενείς, σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και σε άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης ή με διαγνωσμένο διαβήτη.

Η ερευνητική της δραστηριότητά περιλαμβάνει 24 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με κριτές (citation index 338 και h-index=11 στο scopus), 13 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, 30 ερευνητικές παρουσιάσεις σε Διεθνή Συνέδρια, 20 ερευνητικές παρουσιάσεις σε Εθνικά Συνέδρια, περισσότερες από 100 ομιλίες σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια κατόπιν προσκλήσεως

Ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος είναι Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Πατρών). Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2016-2019), Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής (2012) και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής (2013-2016). Είναι τακτικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία και τους ‘Έκτακτους Κινδύνους της European Commission (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks, Commission Decision of 7-8-2015/C(2015)53831) (2016-2021). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας (2016-), ενώ έχει διατελέσει, για δύο θητείες, τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (ΕΣΕΤ, Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής) και του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ, Υπουργείο Υγείας). Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επιδημιολογία χρονίων νοσημάτων και το ρόλο της διατροφής, την μεθοδολογία έρευνας (κλινικές δοκιμές και επιδημολογικές μελέτες), τη δημόσια υγεία, και την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης χρονίων νοσημάτων. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1998, έχει επιβλέψει την εκπόνηση 19 διδακτορικών διατριβών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 770 άρθρα στο χώρο της επιδημιολογίας και της δημόσιας υγείας, σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που έχουν λάβει περισσότερες από 28.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index: 68). Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες, 3 βιβλία («Μεθοδολογία Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας», «Βιοστατιστική» και «Καρδιαγγειακή Επιδημιολογία»), καθώς και περισσότερα από 35 Κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά βιβλία. Είναι Adjunct Professor στο Faculty of Health, University of Canberra, Australia καθώς και Visiting Distinguished Professor στο School of Sciences & Arts, του Rutgers University, USA, ενώ υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Georgetown Medical Center/VAMC, Washington DC, USA (2002). Έχει δώσει περισσότερες από 160 προσκεκλημένες ομιλίες, σε 17 χώρες του κόσμου. Είναι συντάκτης (Editor) σε 7 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (EU, EUSME, NIH, κα) και ελληνικούς φορείς (ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ, κα), καθώς και άρθρων σε περισσότερα αππο 70 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για το επιστημονικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του έχει λάβει βραβεύσεις από Ελληνικούς και Διεθνείς επιστημονικούς Οργανισμούς και Εταιρείες, Έπαινο από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, καθώς και τιμητικές διακρίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ενεργός πολίτης και ευαισθητοποιείται σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία. Από το 2015 είναι μέλος του Συμβουλίου του Paralelo 40 – World Mediterranean Diet Surveillance System- ενός διεθνούς φόρουμ που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν την προάσπιση της μεσογειακής διατροφικής παράδοσης και του μεσογειακού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.

Ο Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του panel Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ, απέχτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Μικροβιολογία Τροφίμων το 2001 και στη συνέχεια εργάστηκε ως Ερευνητής στο Department of Animal Science του Colorado State University των Η.Π.Α μέχρι το 2003.

Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του νεοσύστατου Τμήματος Διατροφής και Ποιότητας Ζωής του ΓΠΑ. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη και πρόβλεψη της συμπεριφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα με εργαλεία ποσοτικής μικροβιολογίας και ανάλυσης επικινδυνότητας (“Predictive Microbiology & “Quantitative Microbial Risk Assessment”), την εφαρμογή μεθόδων συντήρησης (συμπεριλαμβανομένης της ενεργού και έξυπνης συσκευασίας) τροφίμων, στις μεθόδους εξυγίανσης τροφίμων και επιφανειών (decontamination methods), στη μελέτη σχηματισμού και καταπολέμησης βιοϋμένιων στις εγκαταστάσεις βιομηχανιών Τροφίμων και στην προσαρμοστική συμπεριφορά παθογόνων μικροοργανισμών σε συνθήκες καταπόνησης (adaptive stress responses). Η ερευνητική του δραστηριότητα χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα της ΓΓΕΤ και του ΕΛΙΔΕΚ καθώς και συμφωνητικά με Ελληνικές Επιχειρήσεις Τροφίμων.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 132 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά του Science Citation Index), 30 κεφάλαια βιβλίων και (συν-)έκδοση ενός βιβλίου και πάνω από 250 προφορικές ανακοινώσεις (ως προσκεκλημένος ομιλητής ή τεχνική παρουσίαση) και ανηρτημένες εργασίες. Έχει συγκεντρώσει 6400 ετεροαναφορές (h index = 36).

Ο κ. Σκανδάμης είναι ο σχεδιαστής του λογισμικού προσομoίωσης της μικροβιακής συμπεριφοράς στα τρόφιμα με το όνομα GroPIN (http://www.aua.gr/psomas/gropin/). Πρόκειται για μία βάση δεδομένων μαθηματικών προτύπων για την πρόρρηση της αύξησης και επιβίωσης παθογόνων και αλλοιογόνων μικροοργανισμών τροφιμογενούς προέλευσης σε συνθήκες επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων.

O Αντώνιος Κουτελιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειo Κρήτης στις 12/12/1981. Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα με κατεύθυνση τη Διατροφή του Ανθρώπου (2005-2007). Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στη βιοδραστικότητα διαφόρων τροφίμων και κυρίως αφεψημάτων τσαγιού. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά (8 ελληνικά, 37 διεθνή περιοδικά, 9 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία, 5 πανεπιστημιακές σημειώσεις) και έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (25 προφορικές και 35 αναρτημένες ανακοινώσεις), ενώ από το 2007 έως σήμερα συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευθεί στο 2ο διεθνή διαγωνισμό νέων επιστημόνων που διοργανώθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ενώ για τη διδακτορική του διατριβή έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει παρακολουθήσει 10 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των λειτουργικών τροφίμων και την επίδραση τους στην υγεία του ανθρώπου και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Το 2010-2011 επιτέλεσε τη στρατιωτική του θητεία ως ειδικός Επιστήμονας στα τμήματα Τροφίμων και Ερευνών-Μελετών του Χημείου Στρατού. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013 διατέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης διδάσκοντας μαθήματα Τροφίμων και Διατροφής, ενώ ήταν εκπαιδευτής της ειδικότητας Διαιτητικής του Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου. Από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε Λέκτορας επί συμβάσει ΠΔ 407/80 στη Διατροφή Ανθρώπου στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΤΕΤΔ ΠΑ), διδάσκοντας τα μαθήματα «Διατροφή και Μεταβολισμός», «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής», «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής», «Λειτουργικά Τρόφιμα και Διατροφή», «Διατροφική Αγωγή», «Ιστορία και Ανθρωπολογία της Διατροφής». Το Σεπτέμβριο του 2017 εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο τη Διατροφή του Ανθρώπου, στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα. Το 2014 διατέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής της Μονάδας Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τα βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων και την επίδραση τους σε βιοδείκτες ασθενειών. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας και κριτής διαφόρων επιστημονικών περιοδικών (Nutrients, Beverages, Food and Function, Molecules,  κ.α.), ενώ συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη διατροφή και τα λειτουργικά τρόφιμα (ως μέλος ερευνητικών ομάδων, επιστημονικός υπεύθυνος ή αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος). Έχει διατελέσει επιβλέπων πληθώρας πτυχιακών μελετών και ερευνητικών Project (συμμετοχή σε διαγωνισμούς νέων προϊόντων, όπως Ecotrophelia και Trophy, συνεργασίες με εταιρείες όπως ΚΥΚΝΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, APIVITA κ.α.), ενώ είναι συγγραφέας του συγγράμματος Λειτουργικά Τρόφιμα: Η σημασία τους στη Διατροφή την Υγεία και την Ποιότητα Ζωής, από τις Εκδόσεις Ζήτη. Είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Διατροφής του Ανθρώπου του ΤΕΤΔ ΠΑ και η ερευνητική του ομάδα αποτελείται από 4 υποψήφιους διδάκτορες, μία μεταδιδάκτορα και τουλάχιστον 20 προπτυχιακούς φοιτητές. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικών Θεμάτων του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμηματικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης, μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.- Ν.Π.Δ.Δ. υπαγόμενο στο ΥΠ.Α.Α.Τ.).

Βασιλική (Βίκυ) Μπενέτου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με ειδικότητα στην Παιδιατρική, Master of Science στην Επιδημιολογία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και διδακτορική διατριβή στην Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Διδάσκει Επιδημιολογία-Μεθοδολογία της έρευνας και   Προληπτική Ιατρική-Δημόσια Υγεία σε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι Αναπληρώτρια διευθύντρια του ΠΜΣ «Επιδημιολογία – Μεθοδολογία έρευνας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, την Κλινική πράξη και τη Δημόσια υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Έχει αποτελέσει και αποτελεί μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας με ενεργό συμμετοχή σε πολυκεντρικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα EPICPromotion of Breastfeeding in Europe, European Master in Public Health Nutrition, European Nutrition and Health Report I και II, EURRECA, CHANCES, SPAN) καθώς και εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα που επικεντρώνονται σε θέματα προληπτικής ιατρικής και διατροφής στη δημόσια υγεία, όπως το πρόγραμμα για τη σύνταξη εθνικών διατροφικών οδηγών Ευ Δια…Τροφήν. Eίναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής από το 2017 έως σήμερα (και το διάστημα 2008-2010). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για τις Εθνικές συστάσεις για την εισαγωγή των στερεών τροφών στα βρέφη. Είναι μέλος του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» του ΕΚΠΑ και Γενική Γραμματέας του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Διατελεί ως Associate Editor στο περιοδικό Public Health Nutrition και στο περιοδικό

Frontiers in Reproductive Health.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διατροφική επιδημιολογία και στην επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων καθώς και σε θέματα διατροφής στη δημόσια υγεία στο γενικό ενήλικο πληθυσμό, στα βρέφη και παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες και στους ηλικιωμένους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τα θέματα βρεφικής διατροφής και την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην κοινότητα και ως μέλος του Συλλόγου οι Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού. Είναι συγγραφέας εργασιών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό impact factor (στη βάση PubMed, τον 5/2020 απαριθμεί 129 εργασίες, με >6.000 βιβλιογραφικές αναφορές με h-index=43, στη βάση Scopus).

Η Εμμανουέλα Μαγριπλή είναι Επιστημονικός και Ακαδημαϊκός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Honorary Research Fellow στο Centre for Statistics in Medicine, University of Oxford (UK), και συνεργάζεται επίσης και με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι βασικές της σπουδές (ΒSc) είναι στην διατροφή-διαιτολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές (ΜSc) ήταν στην Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (LSHTM) και η διδακτορική της διατριβή (PhD) στην Διατροφική Επιδημιολογία από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα εκπαιδευτικά καθήκοντα της κας Μαγριπλή περιλαμβάνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων της «Διατροφικής Επιδημιολογίας», της «Διατροφής και Δημόσιας Υγείας» και της «Διατροφικής Αγωγής» σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η κα Μαγριπλή είναι η υπεύθυνη για την βάση και την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.). Η μελέτη αυτή διερευνά τις διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα και τη σχέση τους με χρόνια νοσήματα από αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ θρεπτικών συστατικών και διατροφικών προτύπων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου τους, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η κα Μαγριπλή εκτός από την ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. είναι μέλος και των ερευνητικών ομάδων των μελέτων Athlos και του umbrella project PROgnostic Factor Evaluation – Systematic Searches, repOrting & Reviewing (PROFESSOR study).

Η κα Μαγριπλή έχει κερδίσει 7 υποτροφίες και επαίνους, μία εκ των οποίων από την κυβέρνηση του Καναδά (Natural Sciences and Engineering Research Council, NSERC), για την ακαδημαϊκή της πορεία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της με βαθμό πτυχίου στο ανώτερο 15% των φοιτητών του Καναδά στο πεδίο της διατροφής-διαιτολογίας.

Η κα Μαγριπλή είναι συγγραφέας σε 3 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, και επίσης είναι συν-συγγραφέας 40 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Research Gate είναι 6 και το Citation Index 1250.

Μενού