Εμμανουέλα Μαγριπλή - Μέλος -

Η Εμμανουέλα Μαγριπλή είναι Επιστημονικός και Ακαδημαϊκός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Honorary Research Fellow στο Centre for Statistics in Medicine, University of Oxford (UK), και συνεργάζεται επίσης και με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι βασικές της σπουδές (ΒSc) είναι στην διατροφή-διαιτολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς). Οι μεταπτυχιακές της σπουδές (ΜSc) ήταν στην Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (LSHTM) και η διδακτορική της διατριβή (PhD) στην Διατροφική Επιδημιολογία από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα εκπαιδευτικά καθήκοντα της κας Μαγριπλή περιλαμβάνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων της «Διατροφικής Επιδημιολογίας», της «Διατροφής και Δημόσιας Υγείας» και της «Διατροφικής Αγωγής» σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.   

Η κα Μαγριπλή είναι η υπεύθυνη για την βάση και την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.). Η μελέτη αυτή διερευνά τις διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα και τη σχέση τους με χρόνια νοσήματα από αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ θρεπτικών συστατικών και διατροφικών προτύπων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου τους, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Η κα Μαγριπλή εκτός από την ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. είναι μέλος και των ερευνητικών ομάδων των μελέτων Athlos και του umbrella project PROgnostic Factor Evaluation – Systematic Searches, repOrting & Reviewing (PROFESSOR study).

Η κα Μαγριπλή έχει κερδίσει 7 υποτροφίες και επαίνους, μία εκ των οποίων από την κυβέρνηση του Καναδά (Natural Sciences and Engineering Research Council, NSERC), για την ακαδημαϊκή της πορεία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της με βαθμό πτυχίου στο ανώτερο 15% των φοιτητών του Καναδά στο πεδίο της διατροφής-διαιτολογίας.  

Η κα Μαγριπλή είναι συγγραφέας σε 3 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, και επίσης είναι συν-συγγραφέας 40 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Research Gate είναι 6 και το Citation Index 1250.